Kombinera studier och föräldraskap

Tvätthögar som växer, barn som bråkar medan pulvermoset kokar över och pengar som ska samlas in till pedagogernas sommarpresenter? Samtidigt har du kanske en dröm om att få utvecklas, få lära dig något nytt eller helt enkelt ta vid där du slutade? Om du funderar på att börja studera men är osäker på hur det ska gå till i praktiken utan att det ska bli för överväldigande att samtidigt vara en tillräcklig förälder så följer här lite information och praktiska tips. Ingenting är omöjligt, och jag vågar mig till och med på att påstå att det blir lättare att studera med barn i hemmet, än utan.

De rastlösa själarna med den stora viljan

Behöver man då vara en superengagerad, “nyfiken-på-allt-som-finns-att-förkovra-sig-i” och strukturerad individ för att klara sig igenom studier samtidigt som man försöker fostra sina barn? Absolut inte, men någonstans kräver denna kombination att du är väl förberedd och införstådd med vad studierna kommer att kräva av dig. Att sätta sig ner och plugga inför en tenta när den enda lugna stund man har är mellan 20.00-22.00 är ingen lätt sak att ta sig an, men det går! Förresten, det inte bara går, det är roligt och utmanade också. Den viljestyrka och företagsamhet du indirekt för över på dina barn kommer det mycket gott ur. Dessutom säger många att de studerar effektivare som föräldrar, än när de ännu inte fått barn – det går liksom inte att skjuta upp saker till senare då du inte har en aning om när “senare” är. Helt plötsligt dyker det upp ett bortglömt föräldramöte eller en härlig förkylningssnuva som gör att du måste sysselsätta dig med allt annat än det du tänkt göra. När du kombinerar studier med föräldraskap tar du automatiskt varje tillfälle i akt att färdigställa dina arbeten, och därmed effektiviseras din studietid på hemmaplan. Dessutom är du inte ensam, det finns många Inspirerande kvinnoberättelser på nätet där du kan hitta både inspiration och motivation.

Ett nätverk som underlättar

Innan du tar det stora steget och anmäler dig till livet som studerande förälder så kan det vara bra att se över ditt nätverk. Är du ensamstående eller bor du tillsammans med barnens andra förälder/annan partner? Har du släkt och vänner nära till hands ifall det skulle krisa? Att grotta lite i vad du har för möjligheter till avlastning och hjälp kan vara ett av de smartaste dragen i förberedelserna inför studielivet då du aldrig riktigt ifall, om inte när, du kommer behöva det. Det kan kännas motigt att be om hjälp men våga fråga! Folk tycker om att känna sig behövda, och de som står dig nära vill säkerligen underlätta för dig i vardagen men då behöver du också möta dem halvvägs med att ställa frågan. Även om du till en början tror att du inte kommer behöva avlastning så kan det vara en riktig lättnad när svärmor kommer över för att gå några varv med den snoriga minstingen i Bugaboo:n så du slipper skjuta upp din tenta. Igen.