Snabb, billig och nyttig mat

De flesta studenter kan nog känna igen sig i mitt dilemma, oavsett om man ung, gammal, singel, ensamstående förälder eller ingår i ett parförhållande. Tentor, seminarier och föreläsningar har en förmåga att sluka all tänkbar tid och har man barn som dessutom behöver få sin del är planering a och o. Under de mest intensiva perioderna kan särskilt matlagningen kännas betungande och tidsödande, men alla vet att man måste äta bra för att både kunna växa och prestera. Jag har ett ansvar att ta hänsyn till detta både när det gäller mitt barn och mig själv, samtidigt som jag vill kunna förverkliga mina drömmar.

 

Undvik pastafällan

Det är väldigt lätt att fastna i snabbmakaronträsket när tiden tryter och magarna knorrar. Alla tankar på hälsosam mat åker gärna ut genom fönstret då och tre minuter senare är makaronerna klara och den färdigköpta pastasåsen uppvärmd. Både makaroner och olika pastasorter är både lättillgängliga och billiga. Många studenter känner säkert igen sig i det eviga bunkrandet av nudlar med smaklösa kryddpåsar att värma upp i mikron.

Som student med ovanstående kosthållning är det mycket lätt att drabbas av förstoppning och magknip. Dessutom blir man trött och energilös. Har man lyckats bli förstoppad av den undermåliga kosthållningen får man försöka dricka mer vätska och äta mer fiberrik mat och hoppas att symtomen lättar. I vissa fall kan man behöva Microlax som är ett receptfritt läkemedel mot förstoppning. Detta kan köpas på apoteket och mjukar upp avföringen och hjälper till att komma tillrätta med problemet.

Ät fiberrik mat och grönsaker

Hälsosam mat som är bra för kroppen och knoppen behöver inte vara dyr och den behöver inte kräva flera timmars prestation i köket. Det finns inspirerande och nyttig mat som kan sättas på bordet på bara 30 minuter och som man kan servera sina barn med gott samvete. Detta går alldeles utmärkt att kombinera med lägre matkostnader om man ser till att vara lite uppfinningsrik.

Ett hett och snabblagat tips är till exempel att satsa på frysta grönsaker istället för färska. Ska man handla färskt är det bäst att satsa på grönsaker efter säsong eller odla lite själv i en pallkrage på balkongen. Det finns gott om fiberrika storpackslösningar av broccoli, blomkål, morötter, ärtor och bönor i frysdisken. Kycklingfilé är både nyttigt och gott. Filén kan förvaras i frysen och enkelt tas fram och tärnas upp för att stekas i lite margarin i stekpannan. Älskar man pasta finns det fullkornsvarianter, eller så kan man prova bulgur, quinoa eller ris. Kycklingsallad, risotto med ugnsbakad lax och gammal hederlig falukorv i ugnen är klart på ett kick med lite smarta förberedelser. Enkel inspiration kan hämtas på nätet.

Laga mer än du behöver

Ett riktigt bra tips är att se till att laga mer än man behöver. På detta sätt får man matrester som man väldigt fiffigt kan använda till nästa dags lunchlåda och på så sätt spara ännu mer pengar. Snabbt och billigt är inte alltid bra, men nyttigt och vällagat behöver inte betyda att man kompromissar med hälsan och går en ständig boxningsmatch mot klockan.