Börja planera din ekonomi redan som student

Det är många som utbildar sig för att de ska få intressantare jobb och bättre ekonomi – tror de. Men god ekonomi har nästan lika mycket med ekonomiskt sinne, som med utbildning att göra. Om du verkligen vill utbilda dig för att få bättre ekonomi, bör du börja planera din framtida ekonomi redan när du är ung. Och det gäller vare sig du skaffar högskoleutbildning eller inte.

Lön versus förmögenhet

Ordet ekonomi kommer från ordet “hushålla”, alltså hur vi tar hand om något. God ekonomi har mer med hur du sköter dina pengar än med vad du får på lönekontot. Om du har utbildat dig och har en inkomst på 25 000 kronor netto varje månad, alltså vad som kommer in på ditt konto, men i slutet av månaden bara har några tusenlappar kvar, så är du ganska illa ute. Det finns personer som har hus, bilar och sommarstuga och kan betala alla räkningar varje månad tack vare en bra lön, men som egentligen inte äger något. Förmögenhet är vad du äger. Om ditt hus är värt 5 miljoner, men är belånat till 4,5 miljoner, så är bara förmögenhet 500 000 kronor – såtillvida att du betalat av studielånet och inte har andra lån. Det finns många fattiga höginkomsttagare, och faktiskt “förmögna” låginkomstagare.

Passiv inkomst

Personer med stor förmögenhet har olika källor av passiva inkomster, alltså pengar som växer utan att du gör något med dem, som aktier och fonder. Om du vill bygga upp en förmögenhet måste du skaffa dig passiv inkomst som förräntar sig och blir mer värd över tid. Du kan enkelt öppna ett fondkonto hos savr för att påbörja ditt passiva sparande – alltså din förmögenhet.

Det är många som skjuter upp sitt sparande och tänker att de ska göra det sen. Kanske att de börjar pensionsspara några hundralappar i månaden, men inget mer. Men när du väl är klar med din utbildning får du nya utgifter: studielån, högre hyra, bil och familj. Det är också skönt att äntligen få lön, att kunna äta ute och ha råd att köpa det man längtat efter – det förtjänar man ju efter alla studier. Och så rinner pengarna iväg. Ett bra sätt att blir fattig på, är att känna sig rik. Du bör börja planera ditt sparande och dina passiva inkomster redan som student. Börja i liten skala, men sätt igång.

Budget

För att lyckas med din ekonomi måste du också hushålla med den. Det är svårt att hushålla med något som man inte riktigt har koll på. Som student är du van att hushålla med pengarna. Istället för att kasta den banan överbord när du är färdigutbildad, så tar du med dig den när du börjar få lön. Börja med att både bygga upp ett nödkapital – ifall du blir sjuk, arbetslös eller får en läcka i badrummet. Håll nere på utgifterna och betala av på lånen i snabbare takt än du behöver. Nu är det också dags att börja investera i fonder och aktier på allvar, för att på sikt bygga upp en riktig förmögenhet – oavsett storleken på lönekuvertet.