Ekonomiska tips för studenten!

För många studenter kan det ibland kännas som om studier handlar mycket om att plugga och ha lite pengar – och båda sakerna är stressande. Även som student vill du ha sommarlov, kunna köpa det som du behöver och kanske göra en resa. Du ska nu få tips på hur du kan förbättra din ekonomi som student.

 

Översikt av ekonomin

Det första om du bör göra är att se över din ekonomi: inkomster och utgifter. Det är ganska lätt att pengarna från CSN kommer in på kontot, räkningar betalas och sedan använder du resten av pengarna under månaden. På det viset kommer det vara svårt att spara ihop till något du behöver, skulle vilja göra eller till oförutsedda utgifter. Ta ett papper eller använd Excel och skriv ner alla utgifter. Utgifter är mer än bara hyra, el och försäkring. Ofta har vi en massa små utgifter som vi inte tänker på: en prenumeration på tidning, Netflix, app, gymkort eller något annat. Tillsammans kan de prenumerationerna bli en tusenlapp. Tänk igenom vad du verkligen behöver. Tänk också på vad de olika sakerna ger: gymkort ger hälsa, men vad bidrar en streamingtjänst med? Avslappning eller bara slöhet? Var ärlig.

Titta också igenom hur mycket smålån som du har: avbetalning på mobilen, kläder och datorn. Se också över hur mycket som du betalar i ränta. Ett tips är att använda en service som enklare.se, där du kan jämföra olika lån, samla dina lån och sedan få ner kostnaderna. Genom att ta tag i de mindre utgifterna – som tillsammans kan vara nästan lika stora som hyran – så kan du tjäna flera tusenlappar under ett år.

Jobba

Många studenter jobbar, särskilt på sommaren. Men tanken på att stressa med studier under vintern och sedan jobba hela sommaren kan vara svår – i dubbel bemärkelse. För att få pengar över behöver du jobba, men för att göra det mindre stressigt bör du leta efter ett arbete som du också kan ha under terminen. Ju mer du jobbar under terminen, desto mindre behöver du jobba under sommaren. På vissa utbildningar klarar man inte av att jobba under terminerna, men om du bara kan lägga in något pass emellanåt så gör också det skillnad.

Spara

Inte kan man väl spara som student? Jo, lite grann. Ett par hundralappar i månaden klarar de flesta. För att få bättre ekonomi bör du försöka få undan de små utgifterna. När du samlat dina lån kan du sedan jobba extra för att betala av på de lånen. CSN-lån har mycket låg ränta, det har inte andra lån.

Du kan också välja att jobba extra för att lägga undan den lönen för något särskilt: resa till sommaren eller för att få vara ledig ett par veckor och vara med familjen i stugan. Ibland underlättar det att spara om du sparar till något konkret.