Framtidens yrken finns inom automation

Drömmer du om det framtida livet eller funderar du på vad du faktiskt vill läsa när du väl är färdig med studierna? Då är tipset att fördjupa dig inom automation, i all dess bemärkelse. Det här är ett område som växer för varje år. Dessutom går det att jobba med automation inom många olika branscher.

Här kommer en överblick över vad fenomenet faktiskt handlar om. På vilket sätt kommer marketing automation och ingenjörsautomation bli framtidens stora fokusområden?

Automation – effektivitet och kvalitet

Fenomenet automation är den process som sker när en teknik eller maskin utför ett visst arbete. Med en automatiserad process effektiviseras arbetsgången eftersom smarta system och program kan utföra jobbet snabbare. Dessutom sker momentet med högre precision, vilket innebär både kostnads- och tidseffektivt.

Marketing automation – trovärdighet i fokus

En viktig del av automatiseringstrenden är begreppet marketing automation. Inom det här området finns det mängder av spännande bitar att utforska. Det är därmed en marknad att söka dig till om du planerar att jobba med marknadsföring i framtiden.

Allt fler företag väljer att arbeta utifrån strategisk marketing automation för att mer specifikt nå en konkret målgrupp. Marketing automation blir en kontrast till den opersonliga kommunikationen i reklam och marknadsföring. Istället fokuserar marketing automation på att effektivisera arbetstimmarna. Det handlar primärt om att prioritera kvalitet och att behålla en hög grad av trovärdighet.

Innehåll, utskick eller budskap finslipas per automatik så att resultatet når en bestämd målgrupp som dessutom redan är positivt inställd. Marketing automation syftar helt enkelt till att förbättra din kommunikation med kunder och det leder även till förstärkta kundrelationer. Det går även hand i hand med “kreatörsekonomi” som blivit en stark trend på slutet.

Automation inom ingenjörsteknik

Du som är tekniskt lagd och kanske redan studerar till ingenjör kan med fördel nischa dig genom att även studera automation. Det finns en spännande marknad för framtida automationsingenjörer där sysslorna kan variera från att optimera automatiserade system till att underhålla samt utveckla nya processer.

Företag kommer i allt högre grad att efterfråga kandidater med någon form av inriktning mot automatisering. Inom industrin är helautomatiserad tillverkning något du kommer att se mer av. Därför är ett stående tips att vid sidan av din vanliga utbildning även bygga på med kunskaper inom automation. Du som har en god förståelse för den kostnads- och tidsreducerande fördel automatisering har blir per automatik en bättre medarbetare (i arbetsgivarens ögon).