Så får du råd att resa som student

Som student kan du faktiskt komma iväg och resa, även om du inte har så mycket pengar på kontot. Här kommer tipsen som hjälper dig ut i världen.

Reslust

Många unga svenskar älskar att resa och läser resemagasinet Vagabond för att få inspiration inför nästa resa. Som student kan det dock både kännas skralt i plånboken och att du inte har nog med tid. Men med god planering kommer du kunna bege dig iväg. Först och främst är det klokt om du skapar ett särskilt bankkonto för just resor. Då har du en bra start.

Mer pengar

Det finns primär två saker som du kan göra för att få mer pengar: se över dina utgifter och öka dina inkomster. Besluta dig för att du ska resa iväg nästa termin och hur mycket resan får kosta. Som student kan du resa riktigt billigt, så du behöver inte 10 000 kronor för att komma iväg. Sedan beräknar du hur mycket du behöver lägga undan varje månad för att lyckas. Låt oss säga att du behöver 1000 kronor varje månad. Du kan kanske spara in 300 kronor månatligen på mindre fika på stan och genom att bara äta hemmalagad lunch. Sedan behöver du bara jobba ihop 700 kronor.

Resa billigt

Som student reser du riktigt billigt. Först och främst använder du alla rabatter som finns. För det andra reser du utanför säsong. Sanningen är ju att du faktiskt kan ta ledigt från skolan när du vill. Du har ingen chef. Det är smartare att resa mitt i en kurs, så att du inte missar början eller slutet. För det tredje kan du faktiskt vara borta under en längre tid om du har en uppsats att skriva. Spara ihop till en billig biljett till Thailand, så kan du sitta där och plugga med CSN-bidrag under ett par veckor eller månader.