Starta eget företag

Som student är livet ofta ganska fattigt, och det är nödvändigt att pussla lite med ekonomin för att få pengarna att räcka längre än månaden. Vissa månader kommer det inga pengar alls, och har du då inte ett jobb så kan livet bli riktigt tråkigt. På tal om jobb, så finns det inga jobb för dig kan du ju alltid skapa jobb. Starta en egen firma att ha vid sidan av så tjänar du både pengar och kan kamma hem lite fördelar.

Starta eget

Många tror att det behövs ett stort kapital för att starta eget företag, men det behöver inte alls vara så. Det finns ett antal olika branscher och idéer som inte kostar många slantar att komma igång med. Som student måste du även tänka på att ha tid med studierna, det är ju därför du faktiskt är student, eller hur? Se till att jobb/företag inte upptar all din lediga tid. Avsätt en stund varje dag så kommer det att rulla på. I vissa fall kan du vara berättigad starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen, och du kan även få rådgivning och möjligheten att kunna gå på informationsträffar för att lära dig mer om hur du startar ett företag. De kan också hjälpa dig att få din affärsidé prövad, så du får mer kött på benen om idén är bra eller dålig.

Fördelar med eget företag

Fördelar och nackdelar finns det med allting, men det fina med en liten enskild firma, ett enmansföretag, är att du inte behöver gå så mycket plus för att det ska löna sig. Genom att inneha F-skattsedel är du även berättigad att handla av grossister som endast handlar med företag, vilket betyder att du teoretiskt sett skulle kunna bunkra upp med massa billigare mat direkt ifrån grossisten istället för mataffären. Du kan även komma billigare undan när det gäller abonnemang och telefoni med hjälp av Telness som erbjuder företagstelefoni på ett enkelt och smidigt sätt. Alla företag behöver ju en telefon, eller hur?

För att ditt företag ska kunna göra ett bra jobb gäller det ju att ha en bra pluggdator eller en vettig kontorsstol eller andra möbler, och via företagsgrossister kan du införskaffa även detta till lägre priser än som privatperson. Allt detta som du kan få tag i billigare som företagare gör att du sparar pengar. En annan klar fördel är att du kan arbeta mer med ditt företag under de tider du har lite plugg eller sommaruppehåll. Det kanske går så pass bra att du inte behöver sommarjobba heltid alls på annat företag, utan kan få in tillräckligt på din egen verksamhet. När dina studier är avklarade har du dessutom något att utveckla och ägna dig åt om du inte skulle hitta något jobb inom det du pluggade till med en gång.

Följ alla regler

Det är viktigt att hålla reda på hur du som företagare ska redovisa och deklarera dina inkomster och utgifter, och detta hjälper Skatteverket gladeligen till med. Du hittar mängder med information om företagande hos dem, så in och kolla innan du startar upp din verksamhet.

Lycka till!