Tentastress!

Ni vet hur det kan vara när man skall förbereda sig för en tenta. Det blir lätt många sömnlösa nätter när man försöker läsa bok efter bok för att hitta ta in så mycket kunskap och information som möjligt. Frågan är om det faktiskt fungerar. Att plugga när man är stressad är antagligen inte det bästa sättet. Problemet är ju att när man väl blivit stressad är det svårt att plötsligt bli lugn. Jag har alltid haft problem med tentastress. Det spelar ingen roll hur stor tentan är, jag blir alltid sjukligt nervös och stressad några dagar innan. Däremot har jag fått lära mig några riktigt bra tips och vissa av dem har varit väldigt hjälpsamma. Att bli nervös inför ett prov är väl egentligen inte konstigt eftersom det är viktigt. Men man måste ju lära sig att hantera känslorna så man fortfarande kan ta in information utan att bli handlingsförlamad.

Hur kan man minska stress?

Det finns några knep jag alltid tar till när jag är stressad inför en tenta. En av de mest effektiva metoderna lärde jag mig för flera år sedan. Det var att ta en promenad. Att plötsligt avbryta mitt pluggande för att ta en promenad var riktigt konstigt, men när jag väl kom tillbaka kändes det alltid lättare. Att få frisk luft aktiverar hjärnan och gör oss mer fokuserade. Därför är det inte en dum idé att ta en kort svängom utomhus innan man fortsätter läsa. jag har hört flera gånger att man ska andas djupt. När den informationen kom till mig trodde jag först inte att det var sant, men tydligen är det så att om ens utandningar är längre än ens inandningar så aktiveras ett anti-stress hormon i kroppen. Genom att andas djupt får alla organ i kroppen tillräckligt mycket syre för att fungera optimalt. Fördelen med andningsövningar är att man kan göra dem var man än är och vad man än håller på med. De kräver ingen större aktivitet förutom ens medvetenhet.

En bra miljö att plugga i

När man skall plugga inför en tenta är det viktigt att rummet man sitter i är funktionellt. Det lärde jag mig den hårda vägen efter att alltid ha pluggat i sängen. Efter ett tag fick jag ont i axlar och tyckte dessutom det var svårt att se. Om man kan skall man försöka sitta vid ett bord när man läser. Det gör att kroppen är i en mer ergonomisk ställning. En bra belysning är viktig. Med led lampor får man ett starkt ljus som gör att man inte behöver anstränga ögonen onödigt mycket. Faktum är att man blir mer trött om man ser dåligt än om man ser bra. Det kan också vara en bra idé att ställa in klockan på en timer, och efter exempelvis 30 minuters pluggande skall man stiga upp och röra på kroppen i fem minuter. Det motverkar risken för smärta i nacke och axlar, och gör dessutom att man inte blir trött lika snabbt.